Eindelijk van start!

Eind april ging de gemeenteraad akkoord met de aanleg van het nieuwe fietspad. Binnenkort gaan we echt aan de slag in het Hagedoornveld/Zwanewaterduinen.

Aannemer Schagen Infra heeft de klus in de wacht gesleept en verwacht op 14 september te kunnen beginnen. Als eerste wordt er geplagd in het Hagedoornveld. Nu is het daar nog droog genoeg om er met machines te komen en we hopen dat het weer mee blijft werken.

Schagen Infra heeft Nachtegaal, Spoelstra en De Boer Burgum als onderaannemers gecontracteerd. Als alles volgens planning verloopt worden de werkzaamheden eind februari 2021 opgeleverd.

Burgemeester Leo Pieter Stoel zal op 1 september het startsein geven voor deze integrale aanpak van het Natura 200 gebied Hagedoornveld/Zwanewaterduinen.

Hagedoornveld

Begrazing
Raadsleden hadden nog een aantal vragen over de plannen. Zo wilden ze graag weten hoe het komt met de begrazing. Marjan Veenendaal van Staatsbosbeheer: ‘Hereford koeien zullen het gebied weer begrazen. Ze zullen vrij rondlopen en dus ook over de paden kunnen lopen. We hebben veel ervaring met dit ras en het gaat goed samen met recreatie.’ Geiten zullen de prunus aan gaan pakken, dit is een invasieve exoot die niet thuishoort in het Hagedoornveld.

Het fietspad wordt van beton gemaakt. Dat heeft de gemeente besloten. Er is op andere plekken ervaring opgedaan met beton en dat bevalt goed. Zo hoeven er ook geen schelpen gewonnen te worden uit zee.

Er wordt zoveel mogelijk duurzaam gewerkt, met het aannemen van ondernemers uit de streek worden de vervoersbewegingen zoveel mogelijk beperkt. Plagsel wordt niet afgevoerd, maar ook in het gebied verwerkt.